گروه تحلیل و ترجمه شرکت اطلاعرسانی و آموزش بورس – سایت theedgemalaysia.com در این رابطه نوشت:
در حقیقت بازار سرمایه مالزی تحت تاثیر دو پدیده موازی قرار گرفته است که یکی در شرق آسیا و دیگری در آن سوی اقیانوس آرام ظهور و بروز پیدا کردهاند. به نظر نمیرسد فعلا راهحل مشخصی در قبال هر دو پدیده وجود داشته باشد.
ظهور دیپ سیک، وال استریت را نیز سرخپوش کرده و مدلهای تحلیلی-زبانی را در عرصه سرمایهگذاری سنتی تا حد زیادی به چالش کشیده است. از سوی دیگر، با تشدید جنگ تجاری واشنگتن و پکن، سردرگمی بازارهای سرمایه در شرق آسیا که به نوعی از تحولات و مناسبات هر دو کشور (چین و آمریکا) تاثیر میپذیرند، به نقطه اوج خود رسیده است.
این رویدادها باعث شد شاخص کل بورس مالزی کاهش یابد و به پایینترین سطح خود از 6 آگوست 2024 برسد. این افت محسوس از سوی تحلیلگران بازار سرمایه در مالزی، به مثابه یک "شوک" مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است. سهام شرکت YTL Power، که فعالیت آن بر مبنای "دادهسازی و پردازش اطلاعات" است به پایینترین حد خود در دو ماه اخیر تنزل کرده و با توجه به سرمایهگذاری بسیاری از مالزیاییها در آن، بیشترین تاثیر را در کاهش شاخص کل گذاشته است.
همانگونه که مسجل است، بازارهای مبتنی بر هوش مصنوعی و فناوریهای نوین بیشترین ضربه و تاثیر را در پی ارائه مدل "دیپ سیک" تحمل کردهاند. از سال گذشته، بازار سهام مالزی توسط سازندگان و تامینکنندگان، به دلیل رونق مرکز داده مبتنی بر هوش مصنوعی به طور متوسط روند نزولی داشته و اکنون این روند با ظهور پدیده "دیپ سیک" تشدید شده است.
همچنین شاخص فناوری اطلاعات MSCI آسیا-اقیانوسیه به استثنای ژاپن کاهش یافته است. بازارهای سهام تایوان و کره جنوبی که به ترتیب حدود 65.3 درصد و 15.5 درصد از شاخص مذکور را تشکیل میدهند نیز تحت تاثیر این پدیده قرار گرفتهاند. از این رو بحران اخیر در بازار سرمایه مالزی را نمیتوان به مثابه یک رخداد داخلی در این عرصه مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و پیوستگی آن به مانند دیگر بازارهای سرمایه نسبت به ظهور و بروز تحولات جاری در حوزه روابط بینالملل مشهود است.
ویشنو واراتان، رئیس بخش تحقیقات کلان بازارهای سرمایه آسیا در این خصوص میگوید:
"مشکلاتی که توسط دیپ سیک ایجاد شد، وحشت در مورد تشخیص و سرمایهگذاری نادرست را در میان مخاطبان بازار سرمایه افزایش داده ، نه ناامیدی از چشمانداز رشد هوش مصنوعی را. رشد هوش مصنوعی پدیدهای نیست که به خودی خود منجر به افت ارزش سهام در بازار سرمایه شود اما به طور طبیعی آثار روانی آن خود را در این عرصه نشان میدهد".
همانگونه که اشاره شد، کاهش رینگت مالزی در برابر دلار (که پس از تهدیدات تعرفهای ترامپ شدت گرفته است) نیز در این عرصه بیتاثیر نبوده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اخیرا مدعی شده که قصد دارد بر روی تراشههای کامپیوتری، داروها و فولاد وارداتی تعرفه وضع کند. تحولات مربوط به افزایش تعرفهها از نظر زمانبندی، بزرگی و دامنه محصولات، سیال و نامطمئن است. از این رو ما با یک روند (و نه اتفاق) نه چندان کوتاه مدت در بازارهای سرمایه شرق آسیا مواجه هستیم.