بورس کانادا در شوک!

برای پنجمین روز پیاپی بورس کانادا در پایان معاملات کاهش یافت. اکثر سهام‌هایی که ارزش آن‌ها به صورت مستمر و تصاعدی طی روزهای اخیر کاهش پیدا کرده‌اند، مربوط به بخش‌های انرژی، مواد تجدیدپذیر و.... هستند. شاخص اصلی بورس اوراق بهادار کانادا (TSX) نیز به پایین‌ترین میزان طی شش ماه اخیر رسیده است.

گروه تحلیل و ترجمه شرکت اطلاع‌رسانی و آموزش بورس - یورونیوز در این رابطه نوشت:

در این میان، رغبت سرمایه‌گذاران نسبت به سهام تغییرناپذیر (مانند سهامی که در عرصه تکنولوژی‌های نوین عرضه می‌شود) بیش از پیش افزایش یافته و البته برخی سرمایه‌گذاران نیز ترجیح داده‌اند بازار سهام کانادا را برای همیشه ترک کنند. نکته جالب توجه اینکه ابزارهای هوش مصنوعی نیز پس از صدور فرمان تعرفه‌ای اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، الگوهای سرمایه‌گذاری و سرمایه‌پذیری پیشنهادی خود را تا اندازه زیادی تغییر داده‌اند.

پیوستگی بورس کانادا و وال استریت
در این میان، نمی‌توان از پیوستگی بازار بورس کانادا و آمریکا (وال استریت) به سادگی عبور کرد. بورس تورنتو، مصداق عینی این پیوستگی و تعامل دوطرفه محسوب می‌شود که البته اکنون به دنبال حضور ترامپ در مسند قدرت سیاسی و اجرایی در ایالات متحده به چالش کشیده است.

این بازار، بزرگ‌ترین بازار بورس اوراق بهادار در کشور کانادا، سومین در آمریکای شمالی و هفتمین در جهان از لحاظ میزان ارزش بازار سرمایه به شمار می‌آید که در بزرگ‌ترین شهر کانادا، تورنتو قرار دارد. کاهش همزمان ارزش سهام در وال استریت و بورس تورنتو، انعکاسی از همین ارتباط مستقیم محسوب می‌شود. ضمن آنکه اساسا چشم‌اندازی برای عقب‌نشینی ترامپ از تصمیم جنجالی (تعرفه‌ای) اخیر وی حداقل در برهه کنونی وجود ندارد. همان‌گونه که مشاهده می‌شود، بحران‌های اقتصادی، تجاری و صنعتی ناشی از تصمیم اخیر ترامپ، دامنه "سهام پرریسک"در بازار بورس تورنتو را افزایش داده و سهام را به دو بخش "ضررده"و " غیرسودده" تقسیم کرده است.

شاخصه‌های کلانی که آسیب می‌بیند
آنچه سرمایه‌گذاران کانادایی را نگران ساخته، معطوف به توقف شاخص‌های سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی در این کشور آمریکای شمالی است. علی‌رغم تاثیر سلبی تعرفه‌ها بر اقتصاد جهانی، تاثیر منفی تعرفه‌ها بر اقتصاد کانادا و مکزیک بسیار شدیدتر خواهد بود، زیرا تجارت حدود ۷۰ درصد از تولید ناخالص داخلی هر دو اقتصاد را تشکیل می‌دهد.

به عبارت بهتر، بسیاری از سیاست‌های اقتصادی دولت کانادا تحت تاثیر موضوع تعرفه‌ها قرار می‌گیرد. این دو کشور به ویژه به تجارت با ایالات متحده وابسته هستند. ایالات متحده خریدار بیش از ۷۰ درصد کالاهای صادراتی کاناداست که تنها ۱۴ درصد از کل واردات ایالات متحده را شامل می‌شود.

بر اساس تعرفه‌های جدید، بخش انرژی کانادا بیشترین ضربه را خواهد خورد چرا که ۸۰ درصدِ نفت صادراتی این کشور به همسایه جنوبی ارسال می‌شود. البته کاهش تقریباً ۳۰ درصدی ارزش پزو مکزیک از آوریل و افت ۸ درصدی ارزش دلار کانادا از سپتامبر سال 2024 میلادی تاکنون، تأثیر بالقوه افزایش تعرفه‌ها را قدری کاهش می‌دهد اما این کاهش، به اندازه‌ای نیست که کلیت موضوع را بی‌اثر کند!

معمای دولت بعدی در کانادا
مسئله دیگری که می‌تواند تا حدود زیادی بر روی معادلات بازار سرمایه در کانادا تاثیرگذار باشد، برگزاری انتخابات سراسری سال 2025 و احتمال جابه‌جایی دولت است. محافظه‌کاران که ارتباط بهتری با ترامپ و تیم کنونی مستقر در کاخ سفید دارند، جهت تسخیر قدرت در اتاوا خیز برداشته‌اند. در مقابل، لیبرال‌ها نیز با شعار "کانادا فروشی نیست" کمپین تبلیغاتی خود را از اکنون آغاز کرده‌اند.

برخی تحلیلگران می‌گویند در صورت سرکارآمدن محافظه‌کاران در کانادا، دولت ترامپ در عین حفظ کلیت استراتژی تعرفه‌ای خود علیه اتاوا، حاضر است امتیازاتی را جهت کنترل فشارهای اقتصادی و صادراتی-وارداتی به دولت احتمالی کانادا بدهد. برخی دیگر نیز با این فرضیه، محتاطانه برخورد کرده و معتقدند حتی تغییر دولت و نخست وزیر در اتاوا نیز تاثیری بر وضعیت کنونی نخواهد داشت.

تاریخ انتشار : 1404/01/21
کد : 10315
تعداد بازدید: 170